Рокада по върховете на технологичните компании в Китай донесе войната

...
 Рокада по върховете на технологичните компании в Китай донесе войната
Коментари Харесай

Финансов трус в Китай. Нова загуба за Джак Ма

 

Рокада по върховете на софтуерните компании в Китай донесе войната сред страната и фирмите на милиардера Джак Ма. Става дума за перлата във финансовата корона на предприемача - Ant Group, изпълнителният шеф на която - Саймън Ху, подаде. Това се случва в миг, в който регулаторите в Китай стягат от ден на ден хватката си над финтех колоса, разяснява Wall Street Journal.

Оттеглянето на Ху, един от двамата висши мениджъри на Ant, въпреки изненадваща, изгледа разумна, защото идва във време, в което дъщерната компания на Alibaba Group Holding прави промени по целия си бизнес след отменянето на първичното ѝ обществено предложение в края на предходната година и откакто китайските управляващи усилиха натиска си върху Джак Ма след скандалното му остро изявление към управляващите и изгубването му от обществената сцена по-късно месеци наред.

„ Бордът на шефовете на Ant Group одобри настояването за оттеглене на Саймън Ху по персонални аргументи “, показва Ant в изказване. „ Благодарим на Саймън за напъните, които постави в нашата компания “.

Председателят на борда - Ерик Дзин, отсега нататък поема позицията на основен изпълнителен шеф в допълнение към досегашните си отговорности – двойна роля, която той изпълняваше преди Ху да стане основен изпълнителен шеф през декември 2019 година

В послание до чиновниците Дзин показва, че Ху ще насочи напъните си към филантропска работа и ще бъде напълно виновен за филантропската и обществената отговорност както на Ant, по този начин и на Alibaba, настояват източици, които са видяли текста.

Едва ли обаче има някой, който в действителност има вяра, че аргументите са единствено персонални.

Ху, който се приема за дясна ръка на Ма, се причисли към екипа на Alipay, бизнеса с разплащания, околко който Ant беше построена по-късно. Той основа AliFinance, предшественикът на Ant, и заемаше няколко основни позиции в Alibaba, в това число беше президент на Alibaba Cloud преди да заеме водещата роля в Ant.

Присъедини се към екипа на Ма откакто напусна втория по величина китайски заемодател - China Construction Bank и съумя да построи солидна известност посредством въвеждането на нови нововъведения в интервенции на Alibaba, измежду които потребление на разбор на данни за предложение на финансови услуги без поръчителство на дребния бизнес. Помогна на компанията да победи Amazon.com в построяването на най-големия заоблачен бизнес в Азия. Ху се реалокира от Alibaba в Ant през ноември 2018 година като президент и след това пое поста основен изпълнителен шеф през декември 2019 година

Ant от месеци е в центъра на регулаторните репресии, защото Китай от ден на ден се прицелва в упоритостите на софтуерните компании да навлезат във финансовия бранш. Първичното обществено предложение на Аnt, което бе на рекордната стойност от 35 милиарда $, беше ненадейно спряно през ноември. Впоследствие Китайската централна банка подреди на основаната в Ханджоу компания да се трансформира във финансов холдинг, подлагайки я на финансови ограничавания, нужда от нови лицензи и надзор на собствеността. Ху беше измежду старшите шефове на Ant, които са извикани на среща с регулаторите в деня преди предлагането да бъде анулирано.

Основното преструктуриране се чака да понижи оценката на финансовия исполин с към 60% от 280-те милиарда $, на които беше оценена предходната година, пресметна анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан.

Оставката е и отговор на Ма откакто преди дни китайският министър председател Ли Къцян даде обещание в границите на Националния национален конгрес да разшири надзора върху финансовите технологии, да отстрани монополите и да предотврати „ нерегламентираното “ разширение на капитала. И трите финансови надзорни органи на страната са си сложили за съществена цел тази година да лимитират „ безразсъдния “ подтик на софтуерните компании към финансите.

Още през януари Wall Street Journal написа, че Ant възнамерява да се трансформира във финансова холдингова компания, следена от Китайската централна банка – огромен поврат за компания, която стартира с цифрови разплащания, само че се опита да се нарежда като състезател в интернет технологиите.

Всичко това се случва на фона на рецензиите на китайските регулаторни органи към фирмите на Ма за това, че е изтласква съперници от пазара и погазва правата на потребителите. Alibaba от месеци е разследвана за монополни практики в Китай. Wall Street Journal твърди, че по този метод Пекин се пробва да смали империята на Ма и вероятно да вземе по-голям дял от бизнесите му.

Факт е, че Ма към този момент не извършва управителни функции в нито една от фирмите, които съоснова, само че към момента е най-големият самостоятелен акционер в Alibaba с 5-процентен дял, който се прави оценка на към 25 милиарда $.

Последното му огромно обществено присъединяване донесе големи проблеми на бизнеса му. На конференция в Шанхай в края на октомври той обществено разкритикува китайските регулаторни органи за това, че задушават нововъведенията, като заобикалят прекомерно доста риска. Дни по-късно китайските регулатори привикаха Ма и ръководители на Ant Group, а IPO-то беше анулирано.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР